Re-integratie begeleiding
De duur van het traject is vanaf de aanmelding tot aan einde wachttijd. Indien noodzakelijk aangevuld met een additionele 3 maanden nazorg.
Binnen de wet verbetering poortwachter is er een verplichting om werknemer hulp en middelen te bieden
bij re-integratie in zowel het eigen werk, ander werk bij eigen werkgever of ander werk bij een andere werkgever . De wet is voor iedereen het zelfde echter werknemers en werkgevers zijn dit niet.
AM advies probeert maatwerk te leveren en heeft voorafgaand aan de daadwerkelijke start van het traject hiervoor een kennismaking gesprek. In dit gesprek zal naast de kennismaking een inventarisatie plaatsvinden van de behoefte aan hulp. Het kennismaking gesprek vindt plaats op een locatie naar keuze.
Werknemers zijn niet allemaal mobiel, vaak moet een partner vrij nemen of is het niet mogelijk om te reizen. Om flexibel in te spellen op de behoefte kan werknemer een keuze maken in het woonadres, het bedrijfsadres of een kantoor in de regio.
Na de kennismaking wordt er trajectvoorstel gedaan aan de opdrachtgever. Na akkoord van werkgever wordt er een vervolgafspraak gepland.
Het doel van deze en de daaropvolgende gesprekken is het bemiddelbaar maken van werknemer. Waarbij acceptatie, reële randvoorwaarden en scholingsbehoefte onderzocht worden. Werknemers die aanvullende hulp nodig hebben krijgen hiervoor de middelen aangeboden. Denk hierbij aan laptops voor het solliciteren, Nederlandse les en testomgevingen.
Na deze gesprekken zal er gestart worden met het vervaardigen van sollicitatie instrumenten. Ook hier is maatwerk noodzakelijk. Denk hierbij aan aanvullende begeleiding, lesmateriaal of het laten vervaardigen van deze instrumenten.
De meeste werknemer moeten nu in staat zijn om zelfstandig te kunnen solliciteren. De werknemers die dit niet kunnen zullen dus onder begeleiding gaan solliciteren. Dit kan zijn het schrijven van brieven of gezamenlijk met coach voeren van sollicitatiegespreken. De afstand tot reguliere arbeid is veelal groot door toedoen van de belasting, vaardigheden en het gebrek aan arbeidsritme.
Dit verkleinen we binnen het traject door te zoeken naar latente vacature, werkervaringsplaatsen of vensterbankklussen om arbeidsritme op te doen. Wij zoek deze plekken, introduceren de werknemer en stellen in overleg met partijen een overeenkomst op om de doelstelling vast te leggen.
Soms kan werknemer blijven en volgt er na de tijdelijke opdracht een voorstel tot een dienstverband. Vaak lukt dit niet en zal werknemer zelfstandig solliciteren naar reguliere arbeid. De opgedane ervaringen en het hebben van arbeidsritme maken werknemer echter wel beter bemiddelbaar. Voor het verkrijgen van passende vacatures worden instrumenten zoals AM-jobport en een aanvullende sollicitatie coaching ingezet.
Bij het verkrijgen van een reguliere baan zal er door de coach afspraken worden gemaakt tussen partijen om de dienstbetrekking succesvol te laten verlopen. Als Het vinden van een baan niet lukt dan zal werknemer worden voorbereid op de wia aanvraag en de bezoeken aan het UWV.